Het grootste probleem van de mens is dat hij/zij zich met de grootste regelmaat niet kan verplaatsen in de situatie of, in een diepere betekenis, in de state-of-mind van de ander. Hoe vaak is het niet zo dat wij re-ageren op de ander en volledig voorbij gaan aan de gedachten en gevoelens daarvan. We zeggen dan bijvoorbeeld: ‘ik heb last van jou’ onwetend dat we de situatie en de state-of-mind van die ander grofweg even gelijk stellen met het concept persoon zoals we die ander zien en menen te kennen,

Het plezier, verdriet, spanning, intensheid van het moment van de ander daarmee vernietigend en ons momentele “even-nu-niet” overplanten op de ander en daarmee op de meest grove manier de ander in een dimensie trekken waar wij nu juist van af willen!! Het is kortzichtig, lomp en stom en pas even later beseffen we dan wat we hebben gedaan.

Het is echter niet een kwestie van dit besef wat situaties als deze in de toekomst kan verhinderen maar het gaat veel verder: de mens zal echt een diepe mentale en spirituele verandering moeten ondergaan om in dit soort situaties te kunnen zien dat we doen wat we doen, alleen deze weg zal de mens verder helpen om te groeien.