Alle religies en wijzen zullen je mededelen dat zelfrealisatie gewoonweg een proces van doorzien vereist waarbij gerealiseerd wordt dat er niemand anders is dan Zelf. De grootste fout die de aspirant verlichtte hierbij kan maken is tot een idee te komen dat je alleen bent want de uitdrukking Zelf doet sommige mensen denken dat dit alleen betekent. Taal technisch is dit inderdaad waar want je bent al-een maar zoals ook bij het woord individu is hier een verbastering van de betekenis ontstaan. Alleen word qua gevoel als eenzaam of zelfs onheilspellend gezien terwijl met de term eigenlijk een verwijzing wordt gemaakt naar een ondefinieerbare staat van Zijn. Dus zelfrealisatie is een verwijzing naar een een niet-staat of naar Zijn in de primaire betekenis. Je bent alleen maar je bent dus niet alleen zoals wij mensen ons daar een voorstelling van maken.

Dit absolute Zijn is het ons allen direct hierzijn of anders gezegd: een absoluut en direct gekend IK. Ook hier schieten veel mensen in de gewoonte een denkbeeld van een Egoïstisch persoon voor te stellen maar dat is dus absoluut niet waar IK naar verwijst, hier wordt de Ik achter de alledaagse ik bedoeld die zich toont wanneer alle onduidelijkheden rondom je bestaan helder zijn geworden.

Wanneer word doorzien dat je niet dit en niet dat bent (neti neti) vallen alle denkbeelden weg en schijnt het Zelf als al omvattende onvoorwaardelijke liefde en weet je dat jij dat bent.